AmCham-et në Europë, Nxitja e bashkëpunimit transatlantik

AmCham-et në Europë, Nxitja e bashkëpunimit transatlantik

Një delegacion i drejtuesve të Dhomës Amerikane në Evropë dhe përfaqësuesve të tjerë të Dhomave Amerikane nga më shumë se 30 vende në Evropë dhe Euroazi morën pjesë në Konferencën vjetore të SHBA-së në Uashington, DC dhe Raleigh, Karolina e Veriut, për të vizituar zyrtarë shtetërorë, qeveritarë. institucionet dhe disa nga kompanitë dhe universitetet më të njohura. Dhoma Amerikane në Evropë vepron si një zë i amplifikuar i kompanive amerikane dhe evropiane, të përkushtuara për të promovuar bashkëpunimin transatlantik në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara. Në këtë drejtim, konferenca lehtëson forume të ndryshme që zhvillojnë diskutimin mbi çështjet aktuale botërore dhe tendencat më të fundit në politikë dhe biznes.

Në kryeqytetin e SHBA-së, delegacioni u takua me Dhomën e Tregtisë së SHBA-së, Departamentet e Shtetit dhe Tregtisë, Kongresin e SHBA-së, Zyrën e Përfaqësuesit Tregtar të SHBA-së dhe mori pjesë në një pritje në Ambasadën e Republikës së Bullgarisë në funksion të Konferencës së ardhshme në Sofje. Së bashku me Administratën Ndërkombëtare të Tregtisë, ata nisën EMPOWER HER, një nismë për fuqizimin e grave në tregti në të dy anët e Atlantikut. Në pjesën e dytë të konferencës, delegacioni u përshëndet në Mansionin Ekzekutiv të Karolinës së Veriut në Raleigh, ku u takua me drejtuesit e biznesit rajonal, arsimit dhe qeverisë. Ata vazhduan me vizitat në Institutin SAS, Universitetin Duke, Universitetin Shtetëror NC dhe Qendrën e Bioteknologjisë së Karolinës së Veriut.

Delegacioni identifikoi disa sfida globale, duke promovuar bashkëpunim edhe më të ngushtë ndërkombëtar për adresimin e tyre. Ata diskutuan se si botës i është dashur të përballet me efektet e kombinuara të një pandemie shumëvjeçare, inflacionit, konfliktit ndërshtetëror, çështjeve të zinxhirit të furnizimit dhe mungesës së energjisë. Lufta në Ukrainë dhe sanksionet ndaj Rusisë kanë nxjerrë në pah rëndësinë e zinxhirëve të furnizimit më të fuqishëm dhe elastikë. Së fundi, roli ynë si përfaqësues të biznesit është të sqarojmë dhe promovojmë përfitimet e tregtisë globale.

Empower Her

Dhoma Amerikane në Shqipëri është pjesë e nismës së Dhomave Amerikane në Evropë, EMPOWER HER, e cila synon të promovojë rolin e gruas në biznesin dhe tregtinë ndërkombëtare . Deklarata u nënshkrua në emër të Dhomës Amerikane të BE-së dhe rrjetit të AmChams në Evropë (ACE), nga Susan Danger dhe Diane Farrell, Zëvendës Sekretare për Tregtinë Ndërkombëtare në Uashington, DC.

Shërbimi Tregtar i SHBA-së dhe AmCham EU dhe Dhomat Amerikane në Evropë (ACE) kanë një rol të drejtpërdrejtë dhe një platformë unike për të avancuar qëllimet e barazisë gjinore dhe fuqizimit të grave përmes tregtisë dhe zhvillimit ekonomik. Shërbimi Tregtar i SHBA (CS) dhe Dhomat Amerikane në mbarë botën janë partnerë për të bashkuar sektorin publik dhe privat dhe për të lehtësuar tregtinë e lirë dhe të drejtë për të ndërtuar prosperitet për Shtetet e Bashkuara dhe kombet pritëse. Duke kuptuar se përparimi i grave është i një rëndësie jetike për maksimizimin e mundësive dhe rritjes ekonomike, si CS ashtu edhe Dhoma Amerikane e BE-së po kërkojnë mënyra për të përforcuar mesazhin e barazisë dhe për të ndikuar në efikasitetin e arritjes së qëllimit të barazisë gjinore në fushën ekonomike.

EMPOWER HER  është menduar të jetë një temë kryesore për bashkëpunimin mes  CS dhe AmCham për fuqizimin e grave dhe barazinë gjinore. Shumë kompani anëtare të Dhomës Amerikane tashmë janë duke punuar për të krijuar dhe zbatuar programe dhe iniciativa që avancojnë këto synime. Me prezantimin zyrtar të EMPOWER HER në maj 2022, CS Europe shpreson të lehtësojë përhapjen e këtyre ideve dhe praktikave më të mira.

Dhoma Amerikane e Shqipërisë dëshiron gjithashtu t’u bëjë thirrje kompanive amerikane, anëtarëve dhe institucioneve publike dhe private në Shqipëri që të bashkohen me ne për të nxitur barazinë gjinore dhe fuqizimin e grave në çdo vend ku operojmë. Ne do t’i bashkohemi qeverisë së SHBA-së, partnerëve ndërkombëtarë dhe kolegëve në promovimin e barazisë gjinore dhe fuqizimin e grave. Duke bërë këtë,  jo vetëm që rrisim produktivitetin dhe përfitimin, por krijojmë gjithashtu një botë më të barabartë dhe më të drejtë – një trashëgimi që të gjithë mund të qëndrojmë pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *